Voetbal strategie, tactiek oefenen

Elke strategie heeft twee kanten. De eerste kant is de aanval. Door handelingen met de bal proberen we een voordelige positie in te nemen op het veld. De tweede kant is de verdediging. Tijdens de verdediging proberen we het spel van de tegenstander te verstoren.

Om de aanvalsstrategie te optimaliseren moet er eerst geoefend worden zonder verdedigers. De aanvalsstrategie gaat dan steeds sneller en vlotter. Er moet gestreefd worden naar een aanval in 3 - 4 seconden zonder fouten. Is dit haalbaar en verloopt het vlekkeloos? Dan kunnen er verdedigers toegevoegd worden aan het spel.

Een veelgemaakte fout is het spel overbodig moeilijk maken met al moeilijke strategieën. Het zogenaamde KISS principe, dat staat voor Keep It Simple Stupid, is ook van kracht tijdens voetbal. Maak het niet onnodig moeilijk. Oefen kant-en-klare scenario's om zo de strategieën op natuurlijke wijze te leren. Op deze manier kunnen spelers eenvoudig situaties inschatten en hierop anticiperen tijdens het spel.

Binnen de jeugd is het belangrijk dat de spelers zeker in de U8, U9 en U10 zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen als voetballer, zonder dat ze teveel opdrachten mee krijgen. Vanaf de U11-junioren zal er meer aan de tactiek gewerkt moeten worden, vanaf dan wordt er ook meer aan het wij gedacht, terwijl in de categorieën ervoor meer de nadruk ligt op het ik. Individuele waardigheden, basis techniek, basis voor coördinatie, weinig fysiek en weinig tactiek want veel uurtjes van technische oefeningen zal nodige load geven.

Tactisch trainen is niets anders dan wedstrijdsituaties trainen in vereenvoudigde vormen. Je ontleed als het ware een gedeelte uit een wedstrijd en maakt dit trainbaar door spelers in ongeveer dezelfde situatie te brengen. Dit kan door de speelwijze, dus de manier waarop jij wil gaan voetballen met je team, te gaan trainen maar eerst zonder verdedigers, zonder druk, dan opbouwen, met verdediging. Dit kan ook door als de speelwijze eenmaal bekend is bij de spelers, op situaties te gaan trainen die vaak nog niet goed gaan.

Bijvoorbeeld:

Tijdens oefenen van een strategie “Corner” mag speler naar verschillende spelers spelen. De posities zijn belangrijk strategie start met alle spelers samen in het midden, buiten strafschopgebied. Dan iedereen loopt snel naar zijn positie en bal wordt gespeeld in verschillende variaties. Deze strategie helpt om betere posities te leren en verdedigers van tegenstander af te leiden want ze hebben minder tijd om te reageren.


Lijsten op youtube met tactiek


Beter tactics software

http://easy-sports-software.com/en/easy-animation/
https://www.soccertutor.com/tacticsmanager/software-update.asp 





Reacties